11 Haziran 2013 Salı

Blogger da Tema Editleme (Düzenleme)

 Bir blogun en önemli öğelerinden biride temasıdır. İyi ve kaliteli bir blog kurmak istiyorsanız temaya önem vermelisiniz. Yeni bir blog açtınız ve temaya ihityacınız var. Biraz araştırmadan sonra güzel bir tema buluyorsunuz fakat asıl kabus ondan sonra başlıyor. Bulduğunuz temanın dili muhtemelen ingilizce. Hatta temada anlamsız şeyler var. Çalışmayan eklentiler, farklı sitelerin linkleri vs..

 İşte o zaman editleme devreye giriyor. Çoğu yeni başlayan blog yazarları bu aşamada çuvallıyor. Çünkü bu aşamada kod bilgisi gerekiyor ve kişi bunu gözünde büyüterek tasarımdan bile vazgeçebiliyor. Aslında tema editlemek çok basit her ne kadar tasarımın kodlarını açtığınızda karşınıza bir yığın yazı yumağı ve anlamsız sayı, harf ve işaretler çıksa da bunlarında bir anlamı var. Ben bu yazımda sizlere bir örnek üzerinden bir tema nasıl eklenir ve editlenir onu anlatacağım. Sizde göreceksiniz ki aslında gayet basit olay :)

 Öncelikle bir tema seçiyorum. Temanın ismi "Westen" bu tema üzerinden size editleme nasıl yapılır aşama aşama anlatacağım. Temanın demosu burdan temaya bakarak neleri editleyeceğimi görebilirsiniz. Slaytı düzenleme, temayı türkçeleştirme istenmeyen yerlerin çıkarılması gibi..

Not: Ben Konuyu anlatmak için deneme bir blog açtım o blogun adresi. http://baziseylerideneme.blogspot.com/  Burdanda temanın son şeklini görebilirsiniz.

Temayı bloga yükledikten sonra editlemek için temanın kodlarını açıyoruz.

Blogger.com > Şablon > HTML'yi düzenle


Blogger.com
Blogger ana sayfası

Şablon; Sayafının üstünde yedekleme butonu var burdan tasarımınızı yedekleyin eğer kodlarken bir sorun çıkarsa tasarımı eski haline getirebilirsiniz.

Temayı yedekleme

Ardından "HTML'yi Düzenle" Butonuna basın.
html


"HTML'yi Düzenle" butonuna bastıktan sonra karşınıza çıkacak kodlar.
kodların bulunduğu sayfa

Bu açılan son sayfada westen tasarımının xml kodlarını görüyoruz. Editlemeyi bu kodlar üzerinde yapacağız. Öncelikle arayacağımız bir kolu kolay bulabilmek için Ctrl + F kombinasyonuyla arama kutucuğunu açıyoruz.

Dikkat: Bunu kodların olduğu bölüme tıklayarak yapın. Yoksa arama kutucuğu sayfada açılır ve istediğiniz kodu bulamazsınız.

İlk olarak başlığı editleyelim. Başlıktaki üçüncü buton "DOWNLOADS" Şimdi bizim amacımız bu yazıyı değiştirmek ve link vermek. Kodların olduğu sayfaya geliyoruz ve Ctrl + F kombinasyonuyla bu kelimeyi aratıyoruz.


tema editleme.

Resimde de görüldüğü aradığımız kelimeyi kodda bulduk. Koddaki downloads yazısı yerine ne yazarsanız başlıkta o olur. Gelelim link eklemeye koddaki <a href='#'>  # yerine linkinizi yazın. Başlık editleme bu kadar :)

Bu mantıkla slaytı veya istenmeyen ingilizce kelimeleri editleyebilirsiniz.

Bir başka editlemede istenmeyen eklentilerin kaldırılması. Misal bazen temaların yandaki paylaş butonları çalışmıyor bu durumda tamir etmektense kaldırmak daha kolay olduğu için kaldırıyoruz. Buda şu şekilde oluyor. Arama kutucuğunu açarak "Facebook" diye aratın ve ordaki paylaş kodlarını başından sonuna kadar silin.

tema editleme.

İşte yeni hali. ( Paylaş butonları yok)
tema editleme.



Görüldüğü gibi zor bir şey değil. Başta biraz karmaşık gelebilir zaman zaman yanlış kodları silebilirsiniz. Ama uzmanlaştıktan sonra bu işten keyif bile alıyorsunuz. En temel kod bilgisi budur. Bunu iyi öğreninirseniz ilerde zorlanmazsınız.

Editleme bu kadar arkadaşlar. Sorunuz varsa yorum şeklinde sorabilirsiniz.


40 yorum:

  1. Teşekkür ederim işime yaradı (:

    YanıtlaSil
  2. yararlı bu yazzı için teşekkür ederim daha iyi bir hal aldı

    YanıtlaSil
  3. xml dosyasını notepad ile acıp düzenlediğimde temayı yükleyince hiç bir değişiklik olmuyor orjinal hali yükleniyor. bunun sebebi ne olabilir ki

    YanıtlaSil
  4. Hocam eline saglık 1 haftadır forum sitelerine dil döküyorum bir kisi anlatamadı cok isime yaradı saol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim işine yaradıysa ne mutlu bana :)

      Sil
  5. hocam başka bi temadaki renk kodunu bulamadım yardımcı olabilme şansın varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temanın renk kodunu bulmak için önce temanın rengini bilmek lazım. Mesela tema beyaz renkte ise temanın kodunu açıp ctrl+f kombinasyonuyla "#ffffff" kodunu aratıp bulursun daha sonra istediğin renk kodu ile değiştirirsin ve temanın da rengi değişir.

      Sil
    2. Sağ tıkla öğeyi denetleye tıkla bukadar fakat öğrenmek istediğin yerde sağ tıkla

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  6. hocam ben bu kod arattırma işini yapamadım tıklıyorum xhtml kodlarına ctrl + fyapıyorum açılıyor yazıyorum bşi ama aramıyor daha sonra sışarıya tıklayıp arattırdığımda ekranın göründüğü kısımlardakı kodu buluyor 2. sorum ise temanın dilini nasıl komple türkçeyapacağım utft8 hariç o zaten var . yardımcı olursanız iy olacak ya teşekkürler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. soruna şöyle cevap vereyim, eğer kodu sitede "ctrl+f" ile bulamıyorsan kodu kopyala ve bir "metin belgesi"ne yapıştır.(masaüstü > sağ tık > yeni > metin belgesi) Aynı şekilde "ctrl + f" ile metin belgesinde arat. Bu özellik orada da mevcut. biraz doğaçlama :)

      2. Soruna gelirsek ben kodları düzenleme dışında temayı nasıl Türkçe yaparsın bilmiyorum. Eğer istersen direkt Türkçe temalar kullan işin daha rahat olur.

      Sil
  7. daha iyi bir makale teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  8. tesekkurler ama bende yapamadım. Kodları falan buldum arama ekranınıda actım ama dowloans yazdım bulmadı ama facebook yazdıgımda buldu ama o kısmı anlamadım ıste yardımcı olabılırsenız ?

    YanıtlaSil
  9. Bende blogumun banner, footer gibi yerlerinin wight ve height ını düzenlemek istiyorum ama bulamadım yardımcı olursanız çok sevinirm.

    YanıtlaSil
  10. kardeş blogumun temasındaki yazıların yazıldığı kutuların rengini değiştirmek istiyorum.Renk kodu olarak fff yani white ye benziyor fkat tüm white kodlarıyla oynasam bile renk değişmiyor bi el atsan.Gerekirse xml sini veriyim.
    www.fullapkoyunum.blogspot.com

    YanıtlaSil
  11. bende tema rengi üzerinde takıldım bulduğum temanın renkleriyle oynamak istiyorum nasıl yapabilirim acaba?

    YanıtlaSil
  12. http://windows10haber.blogspot.com/
    Benim de işime yaradı çabucak buldum

    YanıtlaSil
  13. http://windows10haber.blogspot.com/
    Benim de işime yaradı çabucak buldum

    YanıtlaSil
  14. çok faydalı bir yazı olmuş.teşekkürler.
    http://makinahocam.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  15. Tema konusunda sıkıntı yok ama yazdığım verileri mesela temadaki oyunlar veya uygulamalar nasıl baglaycagim temalardaki kısayol tuşlarına

    YanıtlaSil
  16. Abi adamın dibisin en açıklayıcı yayını buldum sonunda

    Psd Arşiviniz:
    http://okgrafik.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  17. Sitemizi ziyaret edin

    www.harikatayfa.blogspot.com

    YanıtlaSil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. kardeş ben resimsiz konu açmak istiyorum resim yüklemeyince temalardaki menülerde resim istiyor yüklemessen kırık foto resimleri gösteriyo bu resim olayını nasıl kaldırırım 16enginbrs16@gmail.com bilgilendirirsen sevinirim

    YanıtlaSil
  21. Selam arkadaslar Sohbet platformumuza .bekliyorum herkesi
    www.vidividisohbet.com

    YanıtlaSil
  22. ÇOK İŞİME YARADI TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Bu şekilde isimleri değiştiriyorum temayı kaydet diyorum fakat bloggere döndüğümde yaptığım değişiklikleri almıyor sorun nedir.

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. @NetBilgiler
    Acayip Bilgiler
    Bilgi Bankası
    Bilinmeyen Bilgiler
    Bunları Biliyormuydunuz
    Enteresan Bilgiler
    Faydalı Bilgiler
    Gereksiz Bilgiler
    Gerçek Bilgiler
    Sıradışı Bilgiler
    Pratik Bilgiler
    Tekno Bilgiler
    Tuhaf Ama Gerçek
    İlginç Bilgiler
    İnanılmaz Bilgiler
    Şaşırtıcı Bilgiler
    >>>>>>>>>>>>>>>>>> NetBilgiler.Net

    YanıtlaSil
  26. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  29. How to Play Spades With Cards In a Card Game - Dr.CMD
    Spades is a classic card game that teaches 시흥 출장안마 you 제주도 출장안마 how to play spades, and 사천 출장샵 how to play card games with friends. It is played with 보령 출장샵 a deck of 광주 출장샵 52

    YanıtlaSil